3
okt 2003

WIE ZOEKT VINDT MISSCHIEN DE JUISTE FREQUENTIE

Radiowebsites zijn niet altijd even nauwkeurig

Het viel ons de laatste tijd op dat de websites van enkele Vlaamse radiozenders het niet zo nauw nemen met de weergave van de frequenties waarop men te beluisteren is. Voor de bezoekers van de websites in kwestie is dat nochtans belangrijke informatie. Op de koop toe is het de meest goedkope en efficiënte wijze om potentiële luisteraars naar de juiste frequentie te lokken. Volledigheid en juistheid van deze gegevens zijn dan ook belangrijk. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd het geval te zijn. Een overzicht.

VRT-RADIO
Onder de VRT-radio's is het radio Donna die de Noord-Limburgse luisteraars op het verkeerde been zet. Wie de frequentiekaart op die regio aanklikt, ziet de 93.0 MHz tevoorschijn komen. Nochtans hoor je in Noord-Limburg op deze frequentie niets. Wie in deze regio wil afstemmen op de hitradio van de VRT, heeft meer geluk op 102.0 MHz. Het signaal van de 93.0 MHz vertrekt vanuit Genk en is in het zuiden van Limburg wel te ontvangen. Wie een Donnafrequentie voor Limburg zoekt, houdt de landkaart dus best ondersteboven. Studio Brussel moffelt haar FM-overzicht dan weer wat onhandig weg bij de rubriek 'FAQ' (Frequently Asked Questions). Verder valt op dat de websites van alle VRT-radionetten geen kabelfrequenties aangeven. De bezoekers moeten bijgevolg genoegen nemen met enkel de FM-zenders.

Q EN 4 VERGETEN ER EEN PAAR
Bij de commerciële omroepen zijn de gegevens onvolledig. 4FM geeft vreemd genoeg niet alle FM-frequenties weer. Er ontbreken er vier. Toch opmerkelijk voor een nieuwe zender die haar luisterpubliek nog moet opbouwen. De zenders voor Kortrijk (92.7 MHz), Hamont-Achel (96.5 MHz), Diest (99.0 MHz) en Ninove (99.7 MHz) staan niet vermeld in het frequentie-overzicht op de website van 4FM. De landelijke omroep laat ook na om haar kabelfrequenties op te sommen. Q-Music doet dat wél, maar vergeet echter haar belangrijkste kabelfrequentie, namelijk de 106.8 MHz van de 'Mictixs'-kabelmaatschappijen (de voormalige gemengde intercommunales). Wie kijkt bij 'provincies' stelt vast dat de 106.8 MHz enkel bij Antwerpen vermeld wordt. Wie op zoek is naar de juiste Q-frequentie en die wil zoeken via zijn of haar postcode, krijgt vreemd genoeg wél de 106.8 MHz als kabelfrequentie te zien. Jammer genoeg krijgt de surfer via deze methode geen FM-frequenties te zien. De informatie die men te zien krijgt, verschilt met andere woorden naargelang de methode die hij of zij gebruikt.

C-DANCE ZIET DUBBEL
De dansketen C-Dance geeft op haar website zestien FM-frequenties weer. Vandaag telt de keten echter nog maar acht leden, de helft minder dus. Het overzicht dateert nog van in de periode dat C-Dance op haar hoogtepunt zat en inderdaad zestien stations groepeerde. De zenders uit Willebroek (103.8 MHz) en Deinze (107.1 MHz) schakelden ondertussen over naar TOPradio. De twee Limburgse radio's (Bilzen, 102.4 MHz en Heers, 103.2 MHz) zijn sinds enkele maanden off air wegens technische problemen. Hetzelfde geldt voor C-Dance Schelle, ten zuiden van Antwerpen-stad (106.5 MHz). De 103.9 MHz van radio 't Ros uit Dendermonde staat ook ten onrechte in het overzicht. Deze radio verspreidde het C-signaal wel af en toe in het verleden, maar zou dat nu niet meer doen. De zender voor Hoogstraten (105.8 MHz) koos enkele maanden geleden opnieuw voor een onafhankelijke koers en heet voortaan terug Radio Cosmos. De beruchte 107.8 MHz in Antwerpen was lange tijd de inzet van een strijd tussen het voormalige Radio Atlantis en C-Dance. Uiteindelijk zat Sweet FM een tijdlang op deze zender. C-Dance kan je enkel nog beluisteren op volgende radio's: Essen (105.5 MHz), Wuustwezel (106.1 MHz), Brecht (107.6 MHz), Izegem (105.6 MHz), Kortrijk (105.3 MHz), Eeklo (107.2 MHz), Wetteren (104.8 MHz) en Gent (106.8 MHz).

TOPRADIO NIET ALTIJD 'OVERAL'
De nieuwe TOPradio bestaat ondertussen een dikke vier maanden. Toch is het ondertussen al tijd geworden om het frequentielijstje aan te passen. TOPradio Leuven (105.6 MHz) werd onlangs vervangen door het vroegere radio VRL. Het station in kwestie is betrokken bij Emmis Belgium en daardoor kon TOPradio niet langer via deze frequentie uitzenden. Radio Vio (107.3 MHz) uit Wechelderzande staat ook aangegeven als een TOPfrequentie, maar dit station is al ruim twee jaar off air. Het nieuwe TOPradio heeft zelfs nooit op deze frequentie uitgezonden. Van de 27 zenders die vermeld worden, dienen er dus in feite twee geschrapt te worden. Intussen liet Tom Staelgraeve ons weten de frequentielijst van TOPradio te hebben aangepast naar aanleiding van ons artikel.

MAEVA FM BEKIJKT HET WAT RUIMER
De mensen achter het Maeva FM-project zitten nooit verlegen om een stunt. Dat komt ook tot uiting in het frequentielijstje. De keten telt momenteel vier leden. De 106.4 MHz van het voormalige X'tra FM uit Lier krijgt als gebiedsomschrijving de mededeling 'Lier-Mechelen-Zuid Antwerpen' mee. Drie steden met slechts één lokale radio dus. Bij de 104.5 MHz van Radio Impuls uit Oosterzele (nabij Wetteren), staat tussen haakjes 'Gent' te lezen. De vermelding kan hoogstens gezien worden als een poging om de bezoekers een indicatie te geven waar 'Oosterzele' zich ergens bevindt. Wie in Gent zijn radio op 104.5 MHz afstemt, zal geen noot Maeva FM horen. De 105.6 MHz van Radio Prima uit Brakel tot slot, krijgt als ontvangstgebied 'Vlaamse Ardennen' mee. De gemeente mag zich dan wel in deze streek bevinden, de Vlaamse Ardennen zijn nog altijd groter dan Brakel en directe omgeving alleen. Radio Prima komt overigens graag naar buiten als een Zottegemse zender.

CONTACTGROEP DOET HET BETER
Het frequentielijstje van de twee Contactradio's ziet er op het eerste zicht heel wat beter uit. Voor zover wij konden natrekken, staan er geen noemenswaardige fouten in. Behalve dan dat Contact eerder een 'geografische' dan een reële dekking aangeeft. Bijvoorbeeld: in plaats van Contact Balen heeft men het over Contact Mol of Contact2 Nijlen gaat door het leven als Contact2 Lier. Deze methode wordt echter door vrijwel alle zenders toegepast.

i-redactie (JT)